Polska kuchnia ma ładne tradycje i do dzisiaj w regionach spożywa się stereotypowe, regionalne potrawy. Na Kaszubach są to między innymi śledzie po kaszubsku. Żeby je przyrządzić trzeba wymoczone filety śledzi pokroić w kawałki. Rozgrzać olej oraz zeszklić cebulę. Dodać cukier i sekundę smażyć. Wlać ocet, dorzucić liście laurowe, ziele ang ., koncentrat pomidorowy. Wymieszać oraz dusić parę minut. Zdjąć z ognia i dołożyć ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów oraz przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najprawidłowiej smakują na drugi dzień, kiedy przyzwoicie się zmarnują i przejdą smakiem marynat. Do przysmaków kaszubskich trzeba też węgorz wędzony. Jest strawą przyrządzaną na Kaszubach, a metoda wędzenia emitowana jest z pokolenia na pokolenie. Węgorze wywodzą się z jezior Raduńskich oraz poławiane są od wieków. Drewno wykorzystywane do wędzenia nadaje rybie specyficzny smak.
Restauracja Grodzka Kraków
Kaszuby są niezwykle bogate w ryby, w następstwie tego kuchnia ta tak nieraz je stosuje. Na różnorodne sposoby, nieraz ryby po kaszubsku podawane są taki sposób tym w tym regionie Polski. Polska kuchnia bogata jest w przeróżne, wyborne zupy. Już w polskiej historii polewki, gęste pożywne zupy spożywano na śniadanie (w formie mącznych zacierek na mleku), obiady oraz kolacje. Gospodynie korzystały ze wszystkiego co zebrały w sadzie. Jesienią oraz zimą gotowały zupy na bazie suchych owoców i grzybów. Dziś z reguły zupy jada się do obiadu. Do najpopularniejszych należy na pewno rosół z kury, z którego sporządzić wolno inne zupy takie jak na przykład zupę pomidorową. Do legendarnych krajowych zup należy także krupki.